Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.| Tel.: +359 877 35 7117 ; 

Кои са основните 4 цели, които всеки бизнес трябва да проследява онлайн?

by VellizarN
on 01 Декември, 2012

Зизу Визу ООД ще Ви отговори на въпроса кои са 4 значимите аспекти, които всеки един бизнес следва да наблюдава и анализира в онлайн пространството. По-конкретно как да обвържем бизнес целите със социалните мрежи, за да оценим и анализираме резултатите.


Цел № 1 - Увеличете вниманието към бранда Ви

Ако една от целите Ви е да привлечете вниманието към Вашия бизнес,

важно е да запомните, че е редно да имате подходящо поведение към Вашата аудитория. От полза е, когато аудиторията Ви познава Вашия бизнес, какво предлагате и как извършвате Вашите услуги. Това е важно, тъй като ще увеличи възможността за взаимодействие с Вас, без значение кой рекламен канал се използва (Facebook, Google, блог). Когато сте познати на аудиторията Ви, се увеличава вероятността за споделяне на Вашето предложение и също така да Ви препоръчат в социалните мрежи. По този начин се изгражда една силна емоционална връзка между Вашия бизнес и Вашата аудитория.


Как може да измерите онлайн разпознаването на Вашия бизнес?

Полезен инструмент за тази цел е т. нар. платформа Klout. Основната роля на този инструмент е да изчисли влиянието и присъствието в различни комуникационни канали. В Klout се работи на базата на ранг листа, която отразява извършените активности в мрежите и тяхното влияние и ефективност. Рангът варира от 10 до 100. Благодарение на платформата Klout може да направите прогнози и анализи за в бъдещ период. Може да получите данни за следните параметри:


• Отражение на мрежата Ви – как допринася аудиторията Ви за Вашия бизнес.
• Разпространение – Как влияете на Вашата аудитория;
• Реално достигане (Reach) – до колко души е достигнало съдържанието Ви.

Важно е да записвате всички от изброените параметри в таблица, за да може да направите сравнение и да измерите ефективността на своите ПР и брандинг усилия. По този начин ще откриете вашите слаби страни и ще имате насоки какво трябва да се промени.


Важно е да запомните!


Klout е платформа, която за служи за външно оценяване на Вашето присъствие в социалните мрежи. Това не е директно измерване на бизнес успехите Ви. Това е важно отбелязване, за да не си изградите грешна представа.

Цел № 2 - Движението на трафика във Вашия уебсайт

Кой не иска да има повече посетители на сайта си? Е, кой ли не иска? За всеки онлайн бизнес, особено за електронната търговия, изключително важен е трафикът в сайта. Независимо колко е креативен и добър дизайнът на Вашия сайт или неговата функционалност, ако нямате посещения, то тогава сайтът не Ви върши никаква работа. Красивият дизайн и функционалност на сайта Ви не са за подценяване, но има и други фактори, които ще са във Ваша полза за увеличаване на трафика и посещенията му.

Следенето на трафика на Вашия сайт помага за по-добро разбиране на потребителското поведение, средно колко време прекарва даден посетител в сайта Ви и от къде е дошъл трафикът, колко души са споделили дадено съдържание от блога Ви в социалните мрежи т.н. Измерването на всичко това може да се види чрез Google Analytics. За да измерите и оцените посещенията може да използвате инструмента Google Analytics Social Reports.

Как да изчислите конверсиите от социалните мрежи?


Честото генериране на доклади от Google Analytics, позволява да открием ползата от всяка една социална мрежа. За тази цел Вие трябва да сте настроили съответната цел в Google Analytics, за да може да получите конкретна информация.

Цел № 3 - Вашите лоялни посетители на сайта Ви


След коментара за трафика следва да коментираме и времето, което хората прекарват във Вашия сайт. Практиката сочи, че колкото повече време прекарва даден човек в сайта Ви, толкова е по-вероятно да купи даден продукт от Вас. Трябва да превърнете Вашите посетители в лоялни посетители и те да се връщат във Вашия сайт. Това е стратегията, която трябва да следвате. Още един важен параметър, който е важно да разберете, е средно колко броя на посещения са необходими на даден посетител да направи, преди да извърши покупка (конверсия). С няколко думи конверсията е действието, което искате Вашият клиент да извърши преди да излезе от сайта Ви например: покупка, поръчка, абонамент, резервация, сваляне на даден материал и т.н.

Цел № 4 - Конверсии

Собствениците на онлайн магазини биха се интересували колко са ефективни социалните мрежи за техните продажби. За целта е важно да знаете източника на трафика, т.е. от къде е дошла продажбата. Възможно е да следите осъществяването на Вашите бизнес цели в Google Analytics или друг проследяващ софтуер. За голяма част от бизнес целите е важно конвентирането на даден посетител на сайта в лийд. Лийд е човекът, който ще се запише за бюлетина Ви, ще си свали дадено мобилно приложение, ще поръча даден продукт и т.н. За бизнеси, които развиват своята дейност онлайн, тези цели са от съществено значение за тях и измерването на техния успех. Без значение от стадия на Вашия бизнес (стартиращ, набиращ скорост или лидер), Вие трябва да следите трафика и параметрите, важни за Вашия бизнес.


Кратко обобщение


Важно е да измервате целите си на месечна база! Важно е да записвате всички генерирани данни в електронна таблица и да следите намаляването или увеличаването на данните всеки месец. Може да направите измерванията с безплатен софтуер Google Analytics или друг софтуер. Не си мислете, че маркетингът в социалните мрежи (SMM) e напълно безплатна услуга! Времето е изключително ценен ресурс особено ако сте в началото на Вашето бизнес развитие. Необмислените действия, неконцентрираните усилия, изразходени в социални мрежи, може да се окажат изключително пагубни за Вас и Вашия бизнес и да се превърнат в огромна загуба на време и пари. Гарантирайте си успешна инвестиция и най-правилната употреба на ресурси и време като измервате действията си в социалните мрежи. Имате нова тема за размисъл! Определете Вашите бизнес цели, ако имате затруднения, екипът на ZizuVizu.com e тук, за да Ви помогне. Смело напред!

Leave your comments

0
terms and condition.

Comments

  • No comments found
НАГОРЕ